• Despre proiect

Institutul Intercultural Timișoara în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos (Reșița), Primăria orașului Zrenjanin (Serbia), Centrul pentru Arte Frumoase și Aplicate Terra (Kikinda, Serbia), desfățoară proiectul „InclusiveArt – Access to Culture for Disadvantaged Childrenand Youth”, eMS RORS-22, finanțat de Uniunea Europeană prin programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.

Proiectul își propune ca printr-un parteneriat dinamic, format din două ONG-uri, o autoritate publică locală și o instituție publică de cultură, să coaguleze şi să pună în valoare potențialul creativ al regiunii. Proiectul apelează la mijloacele oferite de cultură şi artă pentru a crea contexte de integrare și creștere creativă atât pentru comunitățile locale implicate cât și pentru grupurile de artişti şi cele defavorizate la care se adresează.

Grupurile țintă ale proiectului sunt eterogene şi sunt formate din tineri creativi, absolvenți dar neangajați, în special tineri artiști, precum și tineri și copii dezavantajați, din zone urbane şi rurale marginalizate, tineri și copii romi, copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, copii, tineri și adulți migranți, precum și alţi factori interesați din comunitate (profesori, învăţători, directori de cămine culturale, bibliotecari etc.).

La începutul proiectului echipele de proiect ale fiecărui partener au fost angrenate într-un atelier comun de formare, în care acestea au fost formate pe teme de antreprenoriat creativ şi animaţie socio-educativă. O serie de traininguri și ateliere participative se adresează unui număr de 104 tineri creativi, tineri romi şi reprezentanţi din cele 12 comunități dezavantajate (8 din Timiş şi Caraş-Severin şi 4 din Zrenjanin şi Kikinda) selectate în prealabil de echipele de proiect. Pentru activitatea lor în aceste comunităţi, tinerii artişti au la dispoziţie resurse financiare pentru a implementa, pe durata a maximum 4 luni, câte o intervenție artistică care să antreneze copii şi tineri defavorizaţi din aceste comunităţi.

De asemenea sunt organizate pentru tineri creativi activități de mentorat şi mobilitate internaţională, un atelier și o expoziție de sculptură în teracotă la Kikinda și o expoziţie de artă vizuală „Pavilion Banat” organizată la Timişoara. 900 de copii din tot arealul beneficiază de ateliere de citire şi de spus povești și 200 de copii din Zrenjanin şi oraşele partenere participă la jocuri fără frontieră. Nu în ultimul rând, un grup de 60 de copii şi adulţi migranţi primesc un paşaport cultural care să le faciliteze accesul la minimum 3 evenimente culturale, astfel încât să cunoască şi să înţeleagă mai bine mediul în care trăiesc.

Ca o continuitate a proiectului Poles of Cultures, un grup de activităţi vor fi dedicate analizei şi evaluării documentelor de politică culturală publică din perspectiva facilităţilor pentru incluziunea socială şi culturală a copiilor şi tinerilor din grupurile defavorizate. O conferinţă şi un eveniment de identificare de parteneri pentru proiecte viitoare (matching event) vor încheia proiectul InclusivArt.

Activitățile proiectului pot fi urmărite și pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/InclusiveArtEU/