• Antreprenoriat creativ

Cursul „Creative Entrepreneurship (Antreprenoriat Creativ)”  din cadrul proiectului „InclusiveArt – Acces la cultură pentru copii şi tineri dezavantajaţi”, s-a desfășurat în perioada 12 – 17 februarie 2018, la Timișoara, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara. Acest curs a adus la Timișoara 40 de tineri creativi și diverși, care sunt momentan fără loc de muncă. Tinerii artiști sunt din Serbia (Kikinda, Zrenjanin, Vršac și Pančevo) și România (Timișoara, Caransebeș, Băile Herculane și Reșița) cu experiență și interese în domeniile: teatru, actorie, arte vizuale, multimedia, producție audio-video, design vestimentar, fotografie, etnologie și artizanat.

Ana Maria Ursu, membru fondator Solidart din Timișoara, a declarat că acest curs i-a oferit posibilitatea de a înțelege mai bine și mai structurat cum se face o intervenție culturală într-o comunitate: „Vreau să înțeleg cum partea mea artistică se poate îmbina armonios în astfel de proiecte. De asemenea, mă interesează ce fonduri pot sa accesez pentru realizarea obiectivelor asociației pe care am înființat-o. De asemenea, apreciez la acest curs posibilitatea de networking cu alți artiști și antreprenori. Putem să dezbatem din perspective diferite aceleași probleme.”

Directorul proiectului, dna. Dr. Corina Răceanu a declarat că „Acest curs își propune să ofere nu numai cunoștințe teoretice despre antreprenoriat creativ, ci și instrumente care să ajute tinerii să aibă curajul pentru a-și dezvolta o afacere sau pentru a-și continua activitatea în ONG-uri în care să atragă proiecte câștigate și implementate cu succes”.

Acest curs a fost realizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica din Timișoara și este livrat prin blended learning, adică activități online pe o platformă de e-learning dedicată (Campusul Virtual al UPT) dar și prin sesiuni de training față în față.

Dna. Dr. Diana Andone, director, Centrul ID/IFR şi e-Learning al UPT: „Participanții au aflat informații diverse din zona de antreprenoriat creativ prin studii de caz, au planificat și au dezvoltat o idee concretă de proiect cultural, au învățat cum să pornească o afacere și apoi să o gestioneze, cum să se promoveze prin marketing pentru arte.”

Acest eveniment aduce împreună tineri din România și Serbia. Kai David Melank, din Serbia a venit la Timișoara deoarece consideră că acest curs l-a ajutat să își îndeplinească visul: „Sunt aproape de finalizarea studiilor mele de multimedia și împreună cu colegul meu vrem să ne deschidem studioul nostru de design. Am aplicat la acest curs pentru că mi se pare că este o ocazie bună de a învăța cum să îmi realizez visul. Este o experiență valoroasă care îmi aduce multe conexiuni, care îmi vor fi utile în viitor și, bineînțeles, cred că îmi va da o parte din cunoștințele necesare pentru a avea succes în deschiderea studioului.”

Echipa de proiect este reprezentată de Dr. Călin Rus (directorul Institutului Intercultural Timișoara), Dr. Corina Răceanu (director de proiect, din partea Institutului Intercultural Timișoara) și Dr. Diana Andone (directorul programului de training și al Centrului de eLearning din cadrul UPT). Din partea Universității Politehnica Timișoara au adresat cuvinte de bun venit conf. dr. ing. Florin Drăgan (prorector responsabil de procesul de învăţământ, problematica studenţească și asigurarea calității) și prof. dr. ing. Radu Vasiu (președintele Senatului). Tutorii acestui curs sunt cadre universitare dar și persoane din mediul de afaceri timișorean: Dr. Călin Rus, Dr. Corina Răceanu, Prof. univ. dr. Anca Drăghici, Dr. ing. Vlad Mihăescu, Marius Popa, Prof. univ. dr. Matei Tămășilă, Dr. Andreea Foanene și Dr. Diana Andone. După sesiunile de training, participanții vor avea discuții cu reprezentanți ai Galeriei Jecza, Fundația Triade, Ambasada, Plai, NESST (Nonprofit Enterprise and Self-sustainability Team), Asociația Timișoara Capitală Europeană Culturală 2021, Banat IT și StartUpHub Timișoara.